Review op de M249 MKII (Classic Army)

Ga naar beneden

Review op de M249 MKII (Classic Army)

Bericht  Lowlander op za aug 30, 2008 12:28 pm

De M249 MKII SAW – Minimi

Hoi iedereen !!

Eerst en vooral, proficiat met het team en het forum natuurlijk !!

In deze review laten we toch een beetje ons chauvinisme boven water komen, want deze replica is de excellente weergave van één der betrouwbaarste “light machineguns” sinds de jaren 80, geproduceerd in ons eigenste Belgenlandje. Grote wereldmachten maken onverwijld gebruik van dit concept , nog steeds, al meer dan 25 jaren !
De M249, oorspronkelijk gebouwd rond de NATO 5.56x45mm munitie, een vuurkadans van 750 rounds/m en wat primeert, de 1000m accurate range.De hydraulisch gedempte recoil maakt dit full-auto w.a.p.e.n zeer controleerbaar door z’n beperkte terugslag en de geïntegreerde bi-pod. Voor de ontwikeling van de receiver moeten we de credits wel uitschrijven naar de het productiehuis van Browning, die eigenlijk van in 1897 al de handen in elkaar geslagen hebben.
FN ( Fabrique Nationale d'Armes de Guerre ) werd opgestart in Herstal in 1889 als nationale producent van w.a.p.e.n.s voor onze Belgische krijgsmacht. FN maakte al gauw naam door z’n snelle productie en betrouwbare kwaliteit, wat natuurlijk na de Wereldoorlogen alles had bewezen, ook over de Grote Plas. Het .50 cal M2 machinegun was “het” item vanaf de jaren 1930 en tijdens de WO.
In de jaren 50 ontwikkelde FN de 7.62x51mm munitie voor de US Army. De FAL kennen de meesten onder ons wel, net als de M240 in de US die nog heden ten dagen op deze amo loopt.
Oorspronkelijk liep de M249 op het andere kaliber, maar in 2002 werd de stap genomen om de7.62x51mm te gaan fabriceren, de MKII versie .Binnen de NATO kreeg werd dit type de SAW Minimi.
Laat ons ook even vermelden dat verleden jaar de nieuwste update van de SCAR Assault ook van de band rolde onder de hoede van FN !
In de USA worden M249 SAW geproduceerd in een door FN opgerichte onderneming te Columbia, South Carolina. FNH is aldaar de vertegenwoordiger van onze Belgische kracht !!! Daar wordt de SAW ook geproduceerd in een PARA versie, met een retactable stock.

Genoeg feedback, over naar de replica van Classic Army !De replica algemeen

De M249 MKII rep komt volledig geassembleerd uit de box. Je vind er tevens de patroonbandtas, in de replica goed voor een 1200 billets, de nodige tools om je rifle te reiningen en docu’s. Om aan de start te gaan heb je natuurlijk wat battery-power nodig !! In de stock past een 8.4 v small battery pack en de “big mag” herbergt 2 AA- batterijen voor de aandrijving van de automatische feed van je billets. Kies alleszins batterijpacks van een goede kwaliteit en hoge amps, want met dik over de 1200 rounds ( ze gaan wel degelijk in de box! ) onder de receiver, kan je zeer aardig uit de hoek komen, en je wilt het low-bat toestand met je tegenstanders in de buurt !
De high-cap is in een groene plastic ABS uitvoering en dat is in real niet anders ! Via een verwijderbaar zijpaneeltje van de box, kom je terecht in de batterijhouder, waar de 2 AA-tjes in thuis horen. Zij voeden de electrische feed van de billets naar de receiver.
Zeer leuke feature is de keuze hoe deze toevoer gebeurt ! Aan de onderzijde van de box zit een schuifschakelaar met 3 mogelijkheden:
- AUTO : dit zet de toevoer onder constante druk via de tandwielen . Goed als je beslist hebt om je vinger niet van de trigger af te halen !!! Full rate, vrienden !!
- OFF : hier zet je de feedline gewoon stil.
- SOUND : zeer goede feature ! De toevoer is enkel actief als er gevuurd wordt. Een kleine print in de box verzorgt de geluidsreceptie en activeert de tandwielactie enkel tijdens de werking van de gearbox van de M249. Deze stand raad ik het meest aan.

De high cap zit met een “slide & clip” connectie onder aan de receiver vast. Opgelet bij de plaatsing van de big mag : zorg dat eerst de connector die in de receiver past, al op z’n plaats zit, alvorens je de big mag gaan vastklippen in z’n houder. Anders krijg je de connector nooit op z’n plaats, wegens plaatsgebrek. Je kan natuurlijk ook een magazijn van bv. De M16 inklikken, inplaats van de logge box. Het maakt je veel flexibeler on the field natuurlijk.

Onder de handguards zit de bi-pod vervat, die heel eenvoudig uitklapbaar is door het samennijpen van de voetarmen. Opgesteld geeft een een 25° balansmogelijkheid, zoals het hoort. In real is deze bi-pod indentiek, qua realisme moeten we zeker niet klagen.
De lock van de trigger is simpel te bedienen met de duim, juist voor de handgrip.

On the field

Je stapt met een M249 SAW op naar de actie !! Deze full-auto replica ( geen semi functie ) geeft je een enorme realiteitsboost : op de weegschaal met een full mag zit je aan 6.35 kg, da’s net geen kilogram onder de real arm. Als je eenmaal in je firing-position bent opgesteld, kan je rekenen op een 790 rounds/minute, wat ietsjes hoger ligt dan de 750 van de echte SAW. Onze versie van Classic Army is de gewone SAW, de PARA uitvoering heeft een retractable stock en een kleinere loop, meer gericht naar CQB.
Het visier kan longitudiaal en per 1/8 graad ingesteld worden. Neem hiervoor je tijd, want je gaat snel merken dat je met de M249 rep aardig kan gaan voor direct-hit en niet enkel voor de sweap . Out of the box staat dit visier niet correct, dus zeker doen.
De V2 gearbox en piston action geven in de lange loop op volle snelheid aan zeer aardige deep sound. Je voelt wel weinig recoil, deels door de massa van de rifle en deels door z’n horizontale opstelling. Het is niet aangeraden om ononderbroken de volle capaciteit van de big mag leeg te maken op je tegenstanders. De electromotor vraagt z’n koeling en zit in een zeer nauwe behuizing van de handgrip, met je hand als isolator. Schieten in taps van 40-50 rounds en je kan doorgaan tot de batterij het loodje legt, hehe !

Accuratie

Hop-up geeft de 322 fps ( de fabrikant vertelt anders, tja ) replica zeker de nodige hulp. Op onze track moesten we vaststellen dat zonder hop-up een straight impact mogelijk is tot 23 meter, daarna zakt de baan onvermijdelijk eliptisch naar Moeder Aarde !! De hop-up is langs de rechterzijde op de receiver makkelijk te bereiken, via de bolthendel aan te halen en de hatch te openen. De correct backspin brengt onze test verder naar 29 meter rechtlijnig, de billets raakten grond aan een 48 à 50 meter.
We maakten met een 200 rounds M16 mag een trial op 25 meter, op de 5 DOT. Na een 80 rounds was onze target al vernield, alsof het papier leek door de versnipperaar gehaald te zijn, hehe.. Je kan je inslagen goed centreren, aangezien de recoil laag is. Een goede vingersnelheid aan de trigger laat je toe doubletaps te schieten en dat spaart je veel amo en batterijpower in lange missies. Zorg wel dat je een goede batterij aan boord hebt, een mini 8V, maar spendeer je centen aan de betere kwaliteit. Spanningsval beïnvloed sterk de speed van je billets, hebben we gemerkt. Des al niet te min, heb ik 3 van de M16 high-caps leeggefietst, zonder failure.
Zorg dat je voldoende BB’s in stock hebt, want dit beestje vraagt naar meer !!

De eindafrekening

De M249 MKII is een zeer accurate replica van de FN light machine gun. De versie van Classic Army is niet bepaald goedkoop, maar je krijgt er een staaltje van perfectie voor in de plaats. Correcte materialen, gewicht en features. Wie in skirms of tactics stevig wil uitpakken, heeft z’n hulp hierin gevonden.

Positieve feiten :

- Exacte weergave van de real features, logo’s en gewicht
- Stevige bi-pod, geintegreerd
- Barrel sound !!!
- Zeer grote capaciteit zonder relaod
- Kwalitatieve gearbox, piston en recoil
- Ideale ondersteuning bij grote opdrachten

Negatieve feiten :

- FPS lager dan aangegeven door fabrikant
- Monteren van de big box en feedconnector vragen enige kunst
- Een grotere batterijmogelijkheid leek ons meer aangewezen met deze “sweaper”
- Opletten voor het warmlopen van electromotor bij XXL-caps !!

Ziezo, mensen. Tot de volgende keer.

Lowlander
newbie
newbie

Aantal berichten : 8
Registration date : 30-08-08

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Review op de M249 MKII (Classic Army)

Bericht  viske op za aug 30, 2008 2:19 pm

hey lowlander, bedankt

ik heb deze replica al eens in mijn handen gehad in tournai.
dat is zeer goed gerief zenne Exclamation

ps: de info voor AAB inschrijvingen ga ik maandag opsturen

grtz
Viske

_________________


pm mij voor aansluiten team
avatar
viske
Admin
Admin

Aantal berichten : 105
Leeftijd : 30
Woonplaats : affligem
Registration date : 26-08-08

Profiel bekijken http://www.airsoftredskulls.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Review op de M249 MKII (Classic Army)

Bericht  Lowlander op za aug 30, 2008 5:02 pm

Owkay man !! Very Happy
Alvast bedankt daarvoor en jullie nemen een goede beslissing die onze geliefde hobby alleen maar ten goede komt.
Morgen, 30 augustus, hebben we een grote bestuursvergadering dus in de komende maanden krijgt alles z'n definitieve vorm.
Er komt zowiezo ook een magazine uit van de AAB, waar leden ook hun info in kwijt kunnen, reportages over aangesloten clubs, reviews, info van de AAB uit,...enz.

De lidkaarten worden toegestuurd als alles in kannen en kruiken is hé.

Greetzzz, Lowlander

Lowlander
newbie
newbie

Aantal berichten : 8
Registration date : 30-08-08

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Review op de M249 MKII (Classic Army)

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum